Energetika

Lehetséges, hogy már Ön is értesült róla, hogy 2012. január 1-től minden eladó épületre, lakásra kötelező kiállítani az ún. energetikai tanúsítványt, tehát e nélkül a lakása nem adható el!

Ez ügyben szeretnénk felajánlani a segítségünket!

A megrendelést követően azonnal továbbítjuk az adatait (név, telefonszám, település) a területileg illetékes mérnök kollégánk felé, aki egy időpont egyeztetés után elvégzi az ingatlana helyszíni felmérését. Az elkészült, hitelesített tanúsítvány azonosítóját sms-ben juttatjuk el az Ön részére - amennyiben a szerződéskötés ezt megkívánja - majd ezt követően a kinyomtatott, aláírt, lepecsételt példányt személyesen veheti át. 


Mivel tisztában vagyunk azzal, hogy a legtöbbször nagyon sürgős a tanúsítvány elkészítése, ezért semmilyen plusz költséget nem számolunk fel a gyorsaságunkért, számunkra ez a sebesség a természetes.

Az általunk kiállított energetikai tanúsítvány érvényességi ideje: 10 év

Az energetikai tanúsítvány elkészítését 24 órán belül vállaljuk!


Általános kérdések:

Mit csináljak majd a tanúsítvánnyal, kinek kell odaadnom, hány példányban készül?

A tanúsítvány egy példányban készül, hiszen ez az ingatlanhoz tartozó dokumentum mindig az aktuális tulajdonos birtokában van. Ezt majd Önnek az adás-vételi szerződés aláírásakor kell átadnia az új tulajdonosnak az ügyvéd előtt. Az ügyvéd az átadás tényét a tanúsítvány hitelesített azonosítójával együtt a szerződésben rögzíteni fogja. Ha ez megtörtént, Ön eleget tett a kormányrendeletben megfogalmazott kötelességeinek. Az ingatlanközvetítőnek, banknak, ügyvédnek, földhivatalnak normál esetben soha sincs szüksége az Ön energetikai tanúsítványára (kivéve pályázatok, támogatások feltételei). A tanúsítványt 10 évig digitális formában megőrizzük, így a későbbiekben - igény szerint - bármikor a rendelkezésére tudjuk bocsátani.

Meddig érvényes az energetikai tanúsítvány?

Az általunk kiállított energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes, 10 éven belül csak akkor veszíti el érvényességét, ha az adott ingatlanban olyan mértékű szerkezeti, gépészeti változtatást, korszerűsítést hajtanak végre, ami befolyásolja az ingatlan energetikai besorolását (pl. falak utólagos hőszigetelése, nyílászáró csere, kazán cseréje).

Mit fognak lemérni a helyszíni felmérésen?

Meg kell mérni az ingatlan lehűlő felületeit, a nyílászárókat, azok tájolását, a padlót, födémet, valamint a fűtési rendszert, és a meleg víz előállító rendszert.

Miért van erre szükség? Mire jó ez az egész?

Ha Ön vásárol egy háztartási gépet, műszaki cikket, akkor azon is láthatja, hogy milyen az energetikai besorolása, ezáltal tájékoztatva van arról, hogy mennyire gazdaságos vagy éppen pazarló az adott készülék. Ugyanezért vezették be ezt az ingatlanoknál is, hogy ha valaki vásárol egy ingatlant, akkor az eladáskor tájékoztatva legyen arról, hogy mennyire hatékony az általa megvásárolt ingatlan energiafelhasználása.

A besorolás, eredmény befolyásolja-e az árat?

Tekintve, hogy Önnek az energetikai tanúsítványt csak az adás-vételi szerződés aláírásakor kell átadnia, nem igazán befolyásolhatja az árat. Nyilván azt mindenki látja, hogy egy régi építésű szigeteletlen, régi nyílászárós ingatlant vesz, vagy egy felújított, korszerűsített épületet. Az árat sokkal inkább ezek a szabad szemmel egyébként is látható paraméterek határozzák meg.

Természetesen a későbbiekben - amikor már az ingatlanokat hirdetni sem lehet az energetikai besorolás feltüntetése nélkül - számítani fog majd, hogy ugyanazon az áron a vevő milyen energiafelhasználású épületet kap.

Milyen energetikai osztályok vannak?

A rendelet jelenleg 12 kategóriát határoz meg (AA++-tól JJ-ig). A "CC" kategória jelenti a követelményeknek megfelelő szintet, 2020 után ennél rosszabb besorolású épület nem építhető. Az "AA+; AA; BB" kategóriák a követelménynél jobb, a "DD" kategória a jelenlegi követelménynél rosszabb energetikai állapotot tükröznek.